Čakre - Alternativna medicina

Go down

Čakre - Alternativna medicina

Postaj  infinity on ned oľu 29, 2009 2:44 am

Materijalno tijelo je utjelovljenje lažnog ega, koji se gradi i hrani iz perverznih želja uvjetovanih osoba. Ono je samo stroj, nosač duše, a duša je izvor života i djelić Duhovnog Svijeta. Stanovnici Duhovnog Svijeta su duše koje iskorištavaju sve svoje kapacitete, a stanovnici materijalnog svijeta su duše koje su se potpuno ograničile svojim koncepcijama stvarnosti. Svaka duša ima neograničen kapacitet i potencijal da bude savršena poput Oca. Razlika je samo u tome što neke duše to ne mogu i ne žele prihvatiti. Tek kada osoba spozna da je vječna duša, u kojoj prebiva svo znanje i Istina, može postati slobodna od materijalnog tijela. Ta duša, koja je po svojoj prirodi posve čista, neograničena i blažena, uslijed pogrešnih želja stvara svoj ograničeni oblik, koji je potpuno nesamostalan.

Da bi takva duša uopće mogla postojati unutar materijalnih univerzuma, Materijalna energija mora kreirati cijelu hijerarhiju raznih anđela i viših bića (Devata), koja se bave održavanjem ljudskih, životinjskih i ostalih privremenih, materijalnih tijela, te mora kreirati razna suptilna tijela i energije, koje će kontrolirati ispravan rad tih materijalnih tijela. To je stoga što je duša u svojem ograničenom obliku potpuno nesposobna za održavanje života - njena priroda postala je destruktivna. Materijalno tijelo vrlo je zamršen stroj, koji nitko ne može imitirati niti izraditi. U njemu se istovremeno odvija milijarda raznih procesa, koji omogućavaju tijelu da se razvija, raste, misli, hoda, dodiruje, njuši, gleda, sluša, probavlja hranu, izbacuje štetne tvari, kontrolira životne procese i izlučevine, te proživljava razne osjećaje i senzacije osjetila. Sve te karakteristike tijela dešavaju se po shemi, koja postoji na suptilnijoj razini postojanja u višoj dimenziji.

Osoba dok prebiva u materijalnom svijetu, ima puno raznih tijela i prekrivača, koji je obavijaju. Oni koje vide Istinu, kažu da je duša smještena u predjelu srca. Neki misle da je osoba zbir duha ili duše i tijela. Međutim, to je istina samo s materijalističkog gledišta, tj. dok je duša identificirana s tijelom. S duhovnog gledišta, osoba je čista duša, a razna tijela koja su joj pridodana, dio su materijalne kreacije i jedna su vrst složenog stroja, koji služi da bi se osoba-duša mogla kretati i živjeti unutar neprirodnog okružja materijalnih univerzuma, u vječnoj potrazi za srećom. Duša se ne nalazi unutar grubog materijalnog tijela od krvi, mesa, kostiju, sluzi i izmeta, već se nalazi u suptilnom tijelu omotana u razne zaštitne slojeve. Kada se duša seli iz tijela u tijelo, sa sobom ''vuče'' i svoja suptilna tijela; Astralno tijelo, brojna emotivna tijela i uzročno tijelo, koja su sva zapravo spremnici intelekta, uma, osjetila, osjećaja, utisaka, želja, iskustava i u kojima su zapisane sve aktivnosti koje je osoba činila. Ta suptilna tijela usmjeruju daljnje želje duše, određuju njeno sljedeće utjelovljenje i nose njenu Karmu (zapis svih akcija koje je osoba počinila i svih reakcija koje će se manifestirati vremenom).

Grubo materijalno tijelo je kontrolirano suptilnim materijalnim tijelima, kojima upravljaju razni Devate ili razni Demoni, ovisno o željama osoba. Oni su predstavnici Maje, te ih Ona kontrolira putem svojih energija ili šakti (sanskrit: shakti - snaga, energija). Devate će osobi omogućiti zdravlje, bistrinu inteligencije i povoljnosti, a Demoni bolest, pomućenu inteligenciju i bijedu. Da li će u nečijem tijelu prevladavati Demoni ili Devate, ovisi o tendencijama duše. U daljnjem tekstu ću sažeto govoriti o suptilnom tijelu, jer je grubo tijelo svima dovoljno poznato.

Glavni centri, koji povezuju suptilno i grubo materijalno tijelo, te kontroliraju sve svjesne i nesvjesne funkcije svih organa i živčanih sistema, zovu se čakre (sanskrit: chakra - kotač, vrtlog). To su vrtlozi, koji prenose životnu energiju Pranu (suptilni zrak; inače postoji pet suptilnih zrakova koji kruže astralnim tijelom), iz izvanjskog prostora (makro-univerzuma) u materijalno tijelo (mikro-univerzum) i kontroliraju njen tok. Oni pokreću Pranu kroz suptilno tijelo, koje je protkano nadijima (kanalićima, koji su slični krvnim žilicama u grubom tijelu), te joj daju određena svojstva i vibracije. Prana teče nadijima u astralnom tijelu i snabdijeva cijelo tijelo životnom silom. Ta ista Prana je izvor snage materijalnog tijela, koju tijelo osim preko čakri dobiva i preko zračenja Sunca, iz vode, Zemlje, hrane, vatre i etera (suptilnog elementa, koji je izvor magnetizma, struje, toplote i hladnoće, te koji prenosi pranu, a prožima sve ostale elemente).

Svaka osoba bi trebala znati barem osnovne činjenice o svome materijalnom tijelu i za njega bi se trebala brinuti dovoljno dobro da ne postane prevelika smetnja. Kažem prevelika, jer je materijalno tijelo samo po sebi jedna vrst smetnje za duhovnu dušu, dok je s druge strane instrument za dostizanje Duhovnog Svijeta. Zato ću sada vrlo sažeto opisati sedam glavnih čakri u suptilnom tijelu i njima odgovarajuće organe, koje one kontroliraju u grubom tijelu. Sa znanjem o tim čakrama, njenim funkcijama i svojstvima, osoba može uravnotežiti svoj fizički i psihički život primjenom meditacije i koncentracije na njih, te doći do stupnja kada može krenuti putem ljubavne predanosti. Ako iskreno krene tim putem, osoba se više ne mora previše brinuti za materijalno tijelo, jer brige o njemu preuzimaju stanovnici Duhovnog Svijeta i Devate koji su pod indirektnom njihovom upravom.


Prva čakra:
je smještena na području između reproduktivnog organa i anusa u astralnom tijelu. Njeno ime je Muladhara. Ona je potporanj svim ostalim čakrama, koje se nalaze iznad nje. U njoj spava Kundalini, mistična energija, koja kada se probudi i pravilno uzdiše prema krunskoj sedmoj čakri, oslobađa od uvjetovanosti materijom. Kundalini je najbolje prizivati i uzdizati s ljubavnom predanosti Duhovnom Svijetu. Tada se ona prirodno uspinje i u najboljem trenutku donosi znanje i blaženstvo. Ova čakra kontrolira rad sakralnog pleksusa, adrenala i povezuje nas s energijama Majke Zemlje, te kontrolira osjetilo mirisa. Muladhara je žute boje i predstavlja domenu Zemlje, koja je crvene boje, a iz nje teku četiri nadija. Pokreće je izvorni zvuk ili biđa mantra (sanskrit: bija - sjeme, mantra - zvučna vibracija) ''Lam'', izvorni zvuk zemlje. Njome upravlja Devata imenom Ganeša, koji ima glavu slona i tijelo čovjeka. Svatko tko želi znati nešto više o ovoj čakri, treba se obratiti njemu. On je vrlo ljubazan i dobrostiv te će sigurno odgovoriti svakom iskrenom tragaču za Istinom.


Druga čakra:
je smještena uz početak kičmenog stupa iza reproduktivnog organa. Njeno ime je Svadhištana i kontrolira rad cijelog donjeg abdomena, prostate i testisa kod muškaraca, jajnika kod žena, te kontrolira osjetilo okusa. Svadhištana je zagasito crvene boje i predstavlja domenu vode, koja je bijele boje, a iz nje teče šest nadija. Njena biđa mantra je ''Vam'', izvorni zvuk vode. Njome upravlja Devata po imenu Brahma. U ovoj čakri nalazi se suptilni zapis, koji pohranjuje sva naša djela i misli te Karmu. Njen pravilan rad je esencijalan za dobru intuiciju, kontrolu nad osjetilima i otvorenost u odnosima.


Treća čakra:
je smještena u području iza pupka u astralnom tijelu. Njeno ime je Manipura i kontrolira rad solarnog pleksusa, jetre, trbuha, nadbubrežne žlijezde i gušterače, te kontrolira osjetilo vida. Manipura je zagasito plave boje i predstavlja domenu vatre, koja je crvene boje, a iz nje teče deset nadija. Njena biđa mantra je ''Ram'', izvorni zvuk vatre. Njome upravlja Devata imenom Višnu. Ukoliko se osoba želi osloboditi svih vrsti bolesti, ova čakra mora pravilno funkcionirati.


Četvrta čakra:
je smještena u području srca u astralnom tijelu. Njeno ime je Anahata i kontrolira rad srca, pluća i timusa te kontrolira osjetilo dodira. Anahata je crvene boje i predstavlja domenu zraka, koja je boje dima, a iz nje teče petnaest nadija. Njena biđa mantra je ''Jam'', izvorni zvuk zraka. Njome upravlja Devata imenom Rudra. Ova čakra je središte vrline i u njoj se nalazi ''Kalpa Vriksa'' - drvo želja. To znači da sve što kreiramo svojim srcem, na suptilnom nivou, ova čakra i njeno božanstvo (Devata) ostvaruju poput drveta želja, koje ispunjava sve želje. To je još jedan dokaz da svatko kreira svoju stvarnost i budućnost po svojim željama. Ako ova čakra pravilno funkcionira, osoba osjeća veliko blaženstvo, koje dolazi od čiste vrline i može potpuno kontrolirati svoj životni zrak.


Peta čakra:
je smještena u bazi grla u astralnom tijelu. Njeno ime je Višudha i kontrolira rad organa na području grla i vrata, te kontrolira osjetilo sluha i štitnjaču. Višudha je bijele boje, i predstavlja domenu etera, koji je plave boje, a iz nje teče šesnaest nadija. Njena biđa mantra je ''Ham'', izvorni zvuk etera ili akaše. Njome upravlja Devata po imenu Sadašiva. Pravilan rad ove čakre donosi sve znanje o univerzumu, jer je eter (akaša) nositelj svih informacija i zvuka (šabde), te pravilno i tečno izražavanje.


Šesta čakra:
se nalazi na mjestu između obrva u astralnom tijelu. Njeno ime je Ađnja. Ova čakra je vrlo posebna i ima čisto bijelu boju. Kontrolira rad hipofize. Ona je sjedište uma i iz nje teku dva nadija, a njena biđa mantra je ''Om'' - izvorni zvuk kreacije (pranava). Devata koji sjedi u ovoj čakri zove se Šambhu. Ova čakra je sjedište svih reakcija za čovjekova djela (Karma). Kada osoba uspostavi osoban kontakt sa Šambhuom (Svemilostivim), koji kontrolira ovu čakru, On je može uputiti u tajne koje čuva ova čakra i dovesti je na put Bhakti. Važno je napomenuti da se kroz ljubavnu predanost Duhovnom Svijetu, spontano otkrivaju sve ''tajne'' univerzuma i razvija se čista ljubav - Prema. Onog koji je dosegao tu čistu ljubav, sa zadovoljstvom služe sve čakre i njihovi Devate. Bit ovoga znanja je da osoba postane svjesna složenosti materijalnog svijeta i s druge strane, lakoće ljubavne predanosti, te da kroz nju dostigne savršenstvo života.


Sedma čakra:
je smještena na vrhu glave u astralnom tijelu. Njeno ime je Sahasrara. Ona predstavlja povezivanje svijesti pojedinca u materiji sa svijesti predstavnika Duhovnog Svijeta. Zlatne je boje te kontrolira rad mozga i epifize. Posredstvom ove čakre, duhovna duša može doživljavati duhovna zadovoljstva dok je u materijalnom tijelu, koja proizlaze iz kontakta sa Šri Šivom. Kada se Kundalini uspne do Sahasrara čakre, osoba doseže stanje blaženstva. To stanje se prirodno dostiže kroz primjenu Bhakti Joge (bhakti yoga - buđenje vječne čiste ljubavi u uvjetovanoj osobi; put ljubavne predanosti). U njoj je predstavnik Duhovnog Svijeta po imenu Šri Šiva, koji djeluje kao pogranični kontrolor. On i Njegova žena Maja, propuštaju osobe u Duhovni Svijet, te se tada manifestiraju kao božanski par Sarasvati Premi - Gopal Prema, koji nam polako počinju otkrivati slatke tajne duhovnog ljubavnog postojanja, ili ostavljaju osobe u materiji, ovisno o njihovoj svjesnosti i njihovim željama. Kundalini se može dovesti do Sahasrare raznim tehnikama joge i meditacije, ali to je samo privremene prirode i može biti destruktivno za živo biće. Samo kroz razvijanje osobnog kontakta s Duhovnim Svijetom i Njegovim stanovnicima, osoba se može pravilno uzdići do Vrhovne Svjesnosti. Ta Vrhovna Svjesnost predstavlja kolektivnu svijest Duhovnog Svijeta i Njome se uvijek koristi Njegov svaki stanovnik. Kada osoba počne koristiti tu Vrhovnu Svijest, tada postaje stanovnikom Duhovnog Svijeta. Nitko to ne može izvesti na umjetan način prakticiranjem raznih vježbi. To se dešava tek kada se srce osobe pročisti od zavisti i sebičnosti. Tek tada se u njemu počinje otvarati prekrasni očaravajući cvijet čiste ljubavne predanosti - Bhakti.


Položaj čakri

Ove čakre i njihove energije ne mogu se vidjeti očima. Zato na žalost neki niječu njihovo postojanje. Međutim, osobe koje su razvile suptilne perceptivne moći preko meditacije, raznih tehnika joge, molitvama ili jednostavno usudom, vrlo jasno mogu vidjeti čakre, nadije, energije kojima se one služe, pranu i ostale suptilne elemente. Svaka akcija i reakcija na grubom materijalnom planu imaju svoj izvor na suptilnom planu. Tako je i sa svim bolestima i defektima. Sve bolesti znane današnjoj medicini, mogu se izliječiti manipuliranjem suptilnih energija i čakri, posredstvom Danvantarija (Devate koji je donio znanost medicine i koji je zastupa). Međutim, ako je osoba grješna, zavidna i zla, neće joj biti dostupno to jednostavno znanje, jer je njena inteligencija pod upravom Demona, a Demonima svakako nije u interesu da osoba ozdravi, jer oni uživaju u tuđoj patnji i bijedi.

Materijalno tijelo mora se čuvati, jer je ono brod kojim se može preploviti ovaj ocean uvjetovanog života, no ne treba biti opčinjeni njime i robovati mu, jer je ono utjelovljenje lažnog ega i privremeno je. Svjesnost i pažnju treba posvetiti razvoju kontakta s Duhovnim Svijetom i koristiti tijelo u tom pravcu. Tada će osoba shvatiti što su ispravne djelatnosti i kako se treba odnositi prema svojem okruženju, uvijek ispravno djelujući.

Da bi ispravno funkcioniralo, tijelo se mora održavati raznim vježbama, higijenskim navikama i pravilnom prehranom. Što se tiče vježbi, najbolje su plivanje i hatha-joga. Kroz plivanje se tijelo dobro razgibava i drži se u dobroj kondiciji, istovremeno se suptilno i grubo pročišćavajući elementom vode. Hatha-jogom se također tijelo dobro razgibava i jača, no bitnije od toga, hatha- jogom se održava zdravlje astralnog tijela. Kroz primjenu raznih asana (tjelesnih vježbi) i pranajame (vježbi disanja) pročišćava se astralno tijelo, te se potiče pravilan rad čakri. Kada čakre pravilno rade, nadiji dobro opskrbljuju čitavo astralno tijelo s pranom i tako donose materijalnom tijelu odlično zdravlje. Što se tiče prehrane, osoba svakako mora odustati od bilo kakvih štetnih sastojaka za grubo fizičko tijelo i za suptilna tijela. Najgore za organizam su tijela lešina, koje danas nazivaju prehrambenim artiklom ''mesom''. Ona su štetna i za grubo i za suptilna tijela. Više o tome možete naći u našoj knjizi ''Savršena kuhinja - put do zdravlja i sreće''.

O ovim temama može se napisati cijela knjiga, no da ne duljim, svrha cijele te brige o tijelu jest spoznaja vrlo složene prirode materijalnog svijeta, koji je pun patnji i nečistoća, te prihvaćanje odgovornosti za svoje postupke. Cilj je vidjeti kako je sebična osoba zamotana u materijalno tijelo zbog svojih pogrešnih želja i kako je potreban ogroman sustav raznih Devata, koji se brinu o njegovom pravilnom funkcioniranju. Tada osoba možda može shvatiti da potpuno ovisi o njihovoj milosti i nalazi se u vrlo lošem položaju. Također je neophodno da osoba shvati da treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. Kako se može vidjeti, sve ovo je konstruirano na način da bi poučilo živa bića i pokušalo ih osvijestiti, uzdrmati i konačno probuditi iz njihovog sebičnog sna.

Na kraju ovog poglavlja, rekao bih kako je ovo materijalno znanje komplicirano i kako je prava suprotnost Duhovnom Znanju, koje je puno jednostavnije i sigurnije za svakoga. Zato je potrebno uspostaviti kontakt sa stanovnicima Duhovnog Svijeta u vlastitom srcu i otkriti to jednostavno i očaravajuće znanje. Uz njihovo vodstvo svatko može shvatiti blistavu ljubavnu stvarnost, koja leži iza svih prepreka materijalnog svijeta. Tako će osoba, bezbrižna i mirna, svjesno prepuštena brizi Duhovnog Svijeta, aktivno sudjelovati u kreaciji duhovne stvarnosti i vlastitog duhovnog tijela, još za života u ovoj mučnoj materiji.
avatar
infinity

Broj postova : 21
Registration date : 24.03.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.