Traganje

Go down

Traganje

Postaj  Admin on uto oľu 17, 2009 1:03 am

Citati don Huana:

Ratnik nikada nije pod opsadom. Biti pod opsadom znači da čovek ima ličnih poseda koji mogu da se izoluju. Ratnik nema ništa na svetu osim nepogrešivosti, a nepogrešivost ne može da se ugrozi.

Prvi princip umeća traganja jeste da ratnici biraju bojno polje. Ratnik nikada ne ide u bitku, a da nezna kakva je okolina.

Odbaciti sve nepotrebno drugi je princip umeća traganja. Ratnik ne komplikuje stvari. Njegov cilj je da bude jednostavan. Koristi svu koncentraciju koju ima da odluči da li da uđe u bitku ili ne, jer svaka bitka je bitka za njegov život. Ovo je treći princip umeća traganja. Ratnik mora da bude voljan i spreman da se poslednji put odupre ovde i sada. Ali ne zbrda-zdola.

Ratnik se opušta i napušta sam sebe; ne plaši se ničega. Tek onda će sile koje vode ljudska bića da mu otvore put i pomognu. Tek onda. To je četvrti princip umeća traganja.

Kada se suoče sa nelogičnostima sa kojima ne mogu da se izbore, ratnici se povlače na trenutak. Puste da im misli lutaju. Ispune vreme nečim drugim. Sve bi moglo da bude od koristi. To je peti princip umeća traganja.

Ratnici sažimaju vreme; ovo je šesti princip umeća traganja. Čak se i časak računa. U bici za život, sekund je večnost, večnost koja može da odluči ishod. Ratnicima je cilj da uspeju, i zato sažimaju vreme. Ratnici ne gube ni časka.

Da bi primenio sedmi princip umeća traganja, čovek mora da primeni ostalih šest: tragač koji vreba nikada se ne ističe u prvi plan. Uvek posmatra iza kulisa.

Primena ovih principa donosi tri rezultata. Prvi je taj što tragači nauče da sebe ne uzimaju za ozbiljno; nauče da se smeju sebi. Ako se ne plaše da ispadnu budale, mogu da obmanu svakoga. Drugi je taj što se nauče bezgraničnom strpljenju. Oni se nikada ne žure; nikada se ne grizu. A treći je taj što se nauče bezgraničnom strpljenju da improvizuju.
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 77
Registration date : 16.03.2009

Korisnički profil http://orlovdar.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Traganje

Postaj  Admin on uto oľu 17, 2009 9:13 pm

Umeće traganja je učenje svih smicalica u prerušavanju, i tako dobro učenje da niko neće znati da si prerušen. Zato treba da budeš nemilosrdan, lukav, strpljiv i blag. Nemilosrdnost ne sme da bude grubost, lukavstvo ne sme da bude okrutnost, strpljenje ne sme da bude nemar, i blagost ne sme da bude glupost.

Nema potpunosti bez tuge i žudnje, jer bez njih nema trezvenosti, nema dobrote. Mudrost bez dobrote i znanje bez trezvenosti beskorisni su.
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 77
Registration date : 16.03.2009

Korisnički profil http://orlovdar.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Traganje

Postaj  Admin on čet oľu 19, 2009 12:25 am

Traganjem se vreba ono sto zovemo ego. Tragamo, hvatamo, vrebamo
sve ono gde smo zapleteni, identifikovani, gde stvaramo navikama i odredjenim misaono emotivnim konceptima sliku o sebi, gde smo vazni sami sebi,
posebni, iznad ili ispod drugih, bolji, losiji..i tako dalje
Sve je to veoma isprepletano, zakamuflirano, skriveno.
Traganje je nemoguce bez aktiviranog posmatraca.
U rekapitulaciji se oformi posmatrac.
Tragamo u svakoj situaciji sa ljudima, na poslu, sa onima sa kojim zivimo, druzimo. U kontaktu sa ljudima imamo sansu da otkrijemo deo nas koji se predstavlja, kakavi bi trebali ili zeleli da budemo... Mi svojim neosvestenim ponasanjem, privlacimo ljude i situacije bas onakve gde imamo idealnu sansu da vidimo i vrebamo svoje ponasanje. Nas nivo svesti je oslikan u okolini gde se nalazimo. Zato je to mesto traganja.
Naravno to radimo tako da drugi ne primete niti pricamo o tome.

Sta se traga? Tragaju stvari koje nam se ponavljaju. One su nosioci obrazaca ponasanja. Pratimo, reci koje ponavljamo, stav tela koji prati oderdjeno unutrasnje stanje, reakcije. One su nosioci navika. Te naredbe su takozvani patroni koji se nalaze u svim slicnim situacijama i koje na taj nacin povezujemo. Tako kada otkrijemo jedan patron ponasanja, razviju se automatski kao film sve situacije koje je taj patron izazvao.
Ono sto govorimo sebi, dajemo uputstva o tome kako i sta da radimo, sta da kazemo, ne kazemo....
To su poznate svakodnevne situacije...

Medjutim, tragaci da bi sebe izazvali u traganju, izazivaju i stavljaju u maksimalno nepoznate situacije, gde se javlja onaj psiho-fizicki pritisak jer ne znamo kako cemo odreagovati. U tim situacijama, sa dovoljno energije, moguca je promena skupne tacke, tj. rusenje obrazaca ponasanja, i skupna tacka zauzima novo mesto. Tada vise nismo ista osoba, jer novo energetsko mesto podrazumeva rusenje svih uobicajenih poznatih obrazaca ponasanja.
avatar
Admin
Admin

Broj postova : 77
Registration date : 16.03.2009

Korisnički profil http://orlovdar.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Re: Traganje

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.